banner

Over Mij

Ik ben Hanna Klunder (Nov.1948), beeldhouwer.

Ruim 30 jaar geleden ben ik gaan beeldhouwen in steen en brons.

Ik was altijd bezig met het zoeken naar vormen in de natuur en architectuur. De strakke rechte- of juist ronde organische vormen hadden mijn grote belangstelling.

Ik teken en tekende naar model en vond het spannend en fascinerend om de grote lijnen te ontdekken in een bepaalde stand.

Hoe licht en schaduw, bol- en holvormige vormen accentueren, brachten me naar drie dimensionale werken. Eerst ging ik boetseren bij de Israëlische beeldhouwer Benzi Mazliah, later heb ik de techniek van het hakken in steen geleerd bij de beeldhouwer Joost Barbiers.

Bij hem ontdekte ik mijn liefde voor steen. De vele soorten, kleuren en het verschil in hardheid van de steen blijven me boeien.

Mijn inspiratie haal ik nog steeds uit de natuur, maar ook mensen en hun emoties komen vaak terug in mijn beelden. Soms ga ik weer boetseren en dan giet ik de beelden in brons.

Boetseren laat me op een andere manier denken; er moet iets bij in plaats van iets af bij stenen beelden.Mijn bronzen beelden geven dus ook een andere emotie weer, het zijn altijd figuren die een beweging of een emotie uitbeelden.

Bij het hakken in steen zoek ik meer de abstractie. Concreetheid zoek ik echter ook de laatste tijd in de (Griekse) mythologie.

Het hakken geeft me rust, voor mij is het zelfs meditatief, bijna een mantra.

hanna2
hanna1

De soorten steen die ik gebruik verschillen in hardheid.

Het liefst werk ik in middelharde steensoorten zoals Belgisch hardsteen (ook wel genoemd petite granite of arduin), verder marmer of dolomiet. Ik probeer soms toch de indruk van zachtheid te bieden in mijn beeld.

Ik maak altijd een schets in een boekje en daarna zoek ik een steen. Toen ik pas begon met hakken, 30 jaar geleden, liet ik mij wel eens inspireren door de vorm en kleur van de steen, maar ik weet nu dat dat niet goed werkt.

De steen vertelt dan teveel welke richting ik moet gaan. De steen is dan de baas en dat wil ik niet. Ik leg mijn wil op aan de steen en niet andersom.

Soms kom je in een steen ook onverwachte problemen tegen zoals een fossiel, een ader of een koolstoflaag. Zoiets kan ook een uitdaging vormen, omdat je je beeld dan toch moet aanpassen.

Het blijft kortom spannend. Maar ik blijf erbij, beeldhouwen in steen is heerlijk!

Mijn opleiding en ervaring (1982 - heden):

  • KLOS, MO Pedagogiek
  • Akte Tekenen, akte Handvaardigheid, Creatieve handvaardigheid
  • Zaterdagateliers te Haarlem
  • Vrij kunstenaar, atelier Spaarnwoude
  • Hakken in steen bij Joost Barbiers
  • Bronsgieten en boetseren naar model bij Benzi Mazlia
  • Modeltekenen bij ‘Buenoclub’ (Max Bueno de Mesquita)